Tilanteessa, jossa Lähi-Idän kärjistynyt kriisi ja Venäjän öljynvientiin kohdistuneet rajoitteet luovat painetta öljyn maailmanmarkkina-hintoihin, Venezuelan öljynviennille on tulossa lisäesteitä.

Yhdysvallat on kohdistanut Venezuelaan pakotteita maan sisäisen epädemokraattisen tilanteen takia. Venezuelassa tuotettua öljyä on päästetty kuitenkin Yhdysvaltain markkinoille ehdollisilla tuontilisensseillä, jotka on sidottu maan poliittisten vapauksien  laajentamiseen, -siis opposition toimintavapauksiin.

Kuuden kuukauden lisenssi, joka salli transaktiot maan öljysektorin kanssa, päättyy torstaina (18.04,). Venezuelaan sijoittavilla yhdysvaltalaisilla yrityksillä on 45 päivää aikaa keskeyttää toimintansa, jotta ne eivät lisäisi epävarmuutta globaaleilla energiamarkkinoilla. Yhdysvaltain viranomaiset katsovat, että Venezuelan diktaattori Nicolas Maduro ei pysty täyttämään sitoumustaan ​​järjestää vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit tänä vuonna.

Venezuelan ei-sosialistinen oppositio pyrkii asettamaan ehdokkaan 28. heinäkuuta pidettäviin presidentinvaaleihin, mutta opposition esivaalien voittaja hylättiin chavististen (jonkinlaisia kommunisteja) viranomaisten toimesta, eikä  varalle asetetun ehdokkaan annettu hänenkään rekisteröityä.

Venezuelassa on siis väännetty tulevista vaaleista, -ja saako oppositio asettaa ehdokkaita, ja jos niin ketä. Yhdysvaltain viranomaiset olivat varoittaneet, että jos presidentti Nicolas Maduron hallinto ei toteuta viime vuonna sovittua vaalisuunnitelmaa, lokakuusta 2023 alkaen Venezuelan öljyn tuonnin  USA:n markkinoille rajoitetusti mahdollistanutta lisenssi 44:ää ei jatketa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö päätti asiasta keskiviikkona (17.04.). Päätöksen odotetaan vaikuttavan rajoittavasti venezuelalaisen öljyn määrään Yhdysvaltain markkinoilla. Öljyn maahantuojille on epäselvää, mitä päätös 45:n päivän siirtymäajasta, jonka kuluessa venezuelalaisen öljyn tuonnin pitäisi loppua, käytännössä tarkoittaa. Amerikkalaisille öljy-yhtiöille, mm. Chevronille, on aiemmin myönnetty lupia raakaöljyn tuontiin Venezuelasta.

Yhdysvallat on presidentti Joe Bidenin kaudella lieventänyt asennettaan Venezuelaan, Trumpin aikana suhtautuminen oli jyrkkää. Maaliskuussa-24 Venezuelan valtiollisen öljy-yhtiön PDVSA:n öljynvienti oli korkeimmillaan neljään vuoteen -noin 900 000 tynnyriä päivässä, ja satamissa kerrotaan olleen ruuhkaa tankkereista: Öljynostajat varautuivat muuttuvaan tilanteeseen-

PDVSA:n odotetaan käyttävän -Yhdysvaltain viennin hiipuessa- erilaisia välittäjiä saadakseen öljynsä ainakin Aasiaan, -alennettuun hintaan. Toinen mahdollisuus on turvautua yksittäisiin vientilupiin Yhdysvaltain markkinoille.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *