Oppositio aloitti kyselytunnin peräämällä säästöjen kohdentamista sosiaalimenoihin.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (PS) vastasi, että ellemme säästä niin joudumme Euroopan unionin ”tarkkailuluokalle ja sitä me emme kukaan halua. ja sitä paitsi kyllä rikkaitakin nyt kurmuutetaan.”
Keskusta penäsi, että miksi useita keskussairaaloita puolestaan kurmuutettiin sillä, että niiden alueella olevat yli 200 000 ihmistä jäävät ilman yöpäivystystä. Mukana ovat esimerkiksi Kemin, Salon ja Savonlinnan keskussairaalat. Keskustasta myös kysyi, että miksi vaikutusarvioissa ei ole otettu huomioon itä-Karjalan alueella tehtyä selvitystä, jonka mukaan säästöjä ei hallituksen toimista synny ?
Ministeri Juuso vastasi, että keskussairaaloita ei lakkauteta niin kuin valtiovarainministeriön nk. kakkosvaihtoehdossa vaadittiin. Tuo vaihtoehto olisi merkinnyt sitä, että noista keskussairaaloista olisi tullut vain tavallista isokokoisimpia terveyskeskuksia.
SDP esitti laskelman, jonka mukaan hallituksen sairaalaverkon kiristysohjelma merkitsee 674 lääkärin lisävajetta?
Juuso vastasi, että tällä on seurauksena se, että vuokralääkäreihin käytetty noin 500:n miljoonan summaa voidaan olennaisesti pienentää.
Kokoomuksesta kyseltiin miten terapia takuu etenee? Kaisa Juuso vastasi, että terapiatakuuläki on lähdössä lausuntokierrokselle kahden viikon kuluessa.
Keskusta kertoi uskovansa, että riski perusterveydenhoidon romahtamisesta on todellinen, koska sieltä viedään kaksi miljardia euroa. Keskusta kysyi, että ymmärtääkö ministeri Juuso tätä.
Ministeri vastasi, että on totta että yhtäältä noin tapahtuu, mutta toista kautta hyvinvointi alueille on tulossa 2,5 miljardia euroa lisää rahaa ensi vuoden alusta.
Henriksson jäi vähälle huomiolle
Muuten sen kerran ,kun pääministeri Petteri Orpo ja hänen sijaisensa Riikka Purra ovat poissa, ja ”ränkingin” ykkönen ministeriaitiossa on opetusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP), niin tuli vain kolme koulutukseen liittyvää kysymystä raskaasta säästölinjasta. Henriksson vastasi, että esimerkiksi peruskoulutuksesta ei säästetä: Päin vastoin, siihen satsataan 200 miljoonaa euroa lisää.
Henrikssonilta kyseltiin Vasemmistoliiton taholta, että eikö tätä hävetä. Ei kertonut häpeävänsä.
”Keneltäkään olla viemässä tietokonetta pois kesken ylioppilaskirjoitusten”
Vihreät epäilivät, että 18 vuotta täyttäneeltä viedään tietokoneet pois kesken opiskelun, eli esimerkiksi abiturienteilta. Henriksson lohdutti -aina jostakin hädissään olevaa- kysyjää eli Inka Hopsua, että ”keneltäkään olla viemässä tietokonetta pois kesken ylioppilaskirjoitusten”. No, sehän tästä puuttuisikin, että abilta otettaisiin kone käsistä kesken oppitunnin tai ylioppilaskirjoitusten.
Myös THL:n on säästettävä
Liike nyt kysyi, miksi THL:n budjetista ollaan leikkaamassa 25 prosenttia, ja kuittasi että tätä menoa Suomi on liukumassa ”banaanivaltioksi”?
Juuson mukaan valtion virastojenkin on säästettävä, ja se tarkoittaa myös Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitosta.
SDP:n mukaan säästöt ovat verrattuna nykytarpeeseen, ja varsinkin tarpeen kasvuun, nähden niin vähissä, että rahaa ei enää ole, eli millä ihmisiä hoidetaan. Mitä siis nyt tehdään ?
Juuso vastasi, että kyllähän hyvinvointi alueilla on rahaa. -Älkää nyt hulluja puhuko- ja ensi vuonna tulee kaksi ja puoli miljardia lisää.
Yleisesti kyselytuntia tänään 18.huhtikuuta 2024 voisi luonnehtia vähän kevätväsymyksen vaivaamaksi ja toisaalta budjettiriihen tulosten ollessa tiedossa ja opposition suurimpien pelkojen-tosiasiallisesti- haihduttua helpottuneeksi.
Seppo Huhta
Hallitus sanoo että kaikkien on tehostettava ja säästettävä. YLE ei kuulu tähän joukkoon. Ennen vaaleja kyllä puhuttiin YLE:n jatkuvasti jo 600 miljoonaan paisuneen budjetin 150-200 miljoonan leikkaustarpeesta. Kuitenkin tänä vuonna YLE:lle lapioitiin taas 40 miljoonaa lisää.
”Jos hallitus ei säästä, joudumme EU:n holhoukseen”
Holhouksella tarkoitetaan tietenkin EU menetelmiä vaikuttaa Suomen päätöksiin. Koska suomalaisset ovat altruittisia (altruismi: toisten kunnioittaminen ja huomioon ottaminen) luonteentaan, EU on ottanut jo Suomen holhoukseen. Toisin on Unkarissa, joka pitää tiukasti kiinni omista oikeuksistaan, vaikka saa EU-tukea toisin kuin maksaja Suomi.
Sekoitat käsitteitä. Jos puheenaihe on #taloudellinen holhous, kyse on aivan muusta kuin esm. EU:n vaikutuksesta jäsenmaihinsa. -Siirrytään ikäänkuin seuraavalle levellille.
Valtio voi ilman EU:takin joutua IMF:n holhoukseen. Silloin ulkoa sanellaan mm. budjettileikkaukset, -siis vaaditaan budjettitasapainoa, ja pakotetaan siihen.
Jostain syystä EU:sta jankutetaan sellaisissakin yhteyksissä, joihin se ei oikeastaan liity. Suomen ihan kototekoinen 1991-lqmqkin liitetään -perusteetta- EU-jäsenyyteen, -jota ei edes ollut.