Näin vakuutti eduskunnan edessä valtiovarainministeri Riikka Purra ( PS) sosiaalidemokraattien kysymykseen kosketaanko ”leikkaustalkoissa ”eläkkeisiin ?
(Kuva: Eduskunta/Hanne Salonen)
- Yli 65 vuotiaista peräti 98 prosenttia on työeläkkeellä. Eläkkeen saajia on 1,7 miljoonaa.
- Suomi on joutumassa ainoana EU-maana nk. alijäämämenettelyyn.
Keskusta ilmoitti, että se ei halua puuttua eläkkeisiin. Keskusta kyseli sen perään, että mitä eläkeleikkauksista seuraa niiden kohteille?
Sosiaaliministeri Sanni Granh-Laasonen heitti pallon takaisin Keskustalle, ja kyseli että ”mitkä teidän keinonne ovat”?
Valtionvarainministeri Riikka Purra vakuutti, että ’minulla ja pääministerillä ei ole mitään erimielisyyttä säästöjen tarpeellisuudesta’.
Vihreiden ratkaisu oli jälleen, että: ”Hei verotetaan ympäristöstä”. Ongelmana on se, että ympäristöverojen ankara nostaminen laskee väistämättä työllisyyttä, ja sitä kautta verotuloja, eli vihreiden veromallissa käärme syö häntäänsä.
Kokoomus kyseli, että mihin johtaisi se että hallitus luovuttaisim ja ”antaisi mennä”?
Purra ei vastannut suoraan kysymykseen, vaan vakuutti että meillä on hirvittävä, kasvava velka, ja etteikö sitä hoidettaisi. Sitä tämä hallitus ei salli.
Purra lisäsi vielä, että ”mikäli aikataulussa pysytään, niin tiistaina meillä on kerrottavaa teille”.
Vielä Purra sanoi, että esille nostetut kahdeksan miljardin euron veronkorotukset eivät hänen mielestään ole järkeviä.
Vihreät vaativat, että maahanmuuttoa pitää lisätä, että vanhuksia olisi ”joku hoitamassa”. No, taitaa olla niin, että vain muutama prosentti hoitolaitosten työntekijöistä on maahanmuuttajia, eikä heistäkään enemmistö ole muslimimaista tulleita, -eikä varsinkaan vihreitten mielitulijoita eli 20-40 vuotiaita somaleita.
Sosiaalidemokraatit puhuivat sen perään, että pieneläkeläisille esimerkiksi sähkölaskujen maksaminen tulee eläkkeiden leikkaamisen jälkeen erittäin hankalaksi.
Valtiovarainministeri Purra toisti -varmaan viidennen kerran tällä kysylytunnilla-. että pienimpiin eläkkeisiin ei kosketa.
Jos joutuisimme EU:n alijäämämenettelyyn, se merkitsisi hallituksen leikkaushankkeitakin tiukempia säästöjä. Mutta ennen muuta se olisi noloa.
Luulisi kuitenkin, että ainakin yhdestä asiasta niin hallitus kuin oppositiokin voivat säästämisen suhteen olla yksimielisiä: -Eli raviratojen saamia peräti 40 miljoonan yritystukia on leikattava, ja eiköhän noita ruotsinlaivojen tukia myöskin.
Saamme lisää tietoa, mitä eläkkeille tapahtuu vai tapahtuuko mitään aikaisintaan 17.4 tai muutama päivä sen jälkeen eli viimeistään ensi viikolla.
Seppo Huhta
Sinänsä minua ihmetyttää kansan narina päätöksiin, koska kansa on ollut äänestämässä näitä politikkoja virkoihinsa. Eli siis päättämään asiamme puolestamme.
Jos jokainen tässä maassa äänestäisi oman intressinsä mukaan niin eläkeläisten puolue olisi suurin puolue. Ja se voisi yksin muodostaa hallituksen. SDP ja Kokoomus jäisivät kauas oppositioon. Eikä KEPUllakaan olisi paljoa sanottavana.
Mutta kun ei… Joku on saanut syötettyä kansalle idiotismin:”Jos et äänestä neljää suurinta niin äänesi menee hukkaan”.
Hieman olet pessimisti: Neljä suurinta ovat suuria siksikin, että osaavat tavoittaa äänestäjän, -ainakin ennen vaaleja. Se, etteivät äänestäjän odotukset aina toteudu, se vaatii toisen tarkastelun.
#Politiikka on yhtäkuin puhe 1) palkoista, 2) hinnoista, 3) veroista, ja toki vähän muustakin, mutta jos puheenaihe ei sivua arkielämää, ei ”neljän suuren” ulkopuolinen menesty: Puhukaa tärkeistä jutuista!