Nuorten tyttöjen järjestelmällinen hyväksikäyttö ns. jengeissä, ja sen menetelmät, ovat rikkoneet uutiskynnyksen Ruotsissa.
Jengit saalistavat nuoria tyttöjä, -sekä maahanmuuttajataustaisia että paremmistakin kotioloista tulevia ruotsalaisia, ja toiminta on jo pidempään ollut järjestelmällistä, -ja noudattaa tiettyä tunnistettavaa kaavaa. Tarkastelemme aihetta SVT-Nyheterin uutisten (18.03, 19.03. 2024) kautta.
Jengit lähestyvät uhrejaan -15–25-vuotiaita tyttöjä- ensin jonkun sopivan jengin jäsenen kautta: Tämä pyrkii houkuttelemaan kohteen ns. romanttiseen suhteeseen, ja saavuttamaan hänen luottamuksensa. Lähestymisessä käytetään usein hyväksi uhrin halua ”olla olematta rasisti”, ja väärää luottamusta toisesta kulttuuripiiristä tulevan arvomaailman yhtäläisyyteen pohjoismaisen tajunnan kanssa: Uhri torjuu varoitukset, että ”joissain kulttuurissa naiseen ei suhtauduta edes ihmisenä”.
Uhreja metsästetään mm. sosiaalisessa mediassa
Tämän kirjoittajan tuntema perheenäiti (Helsingissä) piti tapanaan tarkkailla, missä lapsensa liikkuvat netissä: Seuratessaan tyttärensä ja tämän kaverien chattaamista olan yli, hän huomasi linjalle tulleen näitä eksoottisen -sopivasti vanhemman- keskustelijan. -Äityli otti ohjat, ja ryhtyi itse vaihtamaan viestejä. Tilanne, josta sillä kertaa selvittiin ilman vahinkoja, osoittautui yhtäläiseksi SVT:n uutisessa tänään kuvaillun ilmiön kanssa.
Sillä kertaa oli onnea, mutta kuinka usein vanhemmat ovat läsnä iltapäivällä, koulupäivän päättymisen ja duunista kotiinpaluun välillä? -Juuri niihin aikoihin, kun koulu-koti-matkan varrelle ilmestyy tietynlaisia lorvijoita.
Lähestyminen voi tapahtua myös jossain niistä lukemattomista tilaisuuksista, joissa virallinen nuorisotoimi pyrkii lähentämään eritaustaisia nuoria toisiinsa, -ka toki myös kouluissa. Tytön tarve välttää ”ennakkoluuloisuutta” altistaa hänet rikolliseen hyväksikäyttöön.
Harppaus lähestymisvaiheesta, jolloin uhri saattaa luulla olevansa ihmissuhteessa, tilanteen hardcore-vaiheeseen tapahtuu usein kutsumalla hänet -”poikaystävän” toimesta johonkin paikkaan, -usein tämän asuntoon.
Ranskassa raportoidussa tapauksessa pitkään jatkuneen hyväksikäytön uhri luuli olevansa asunnossa kahdestaan, mutta ”poikaystävän” saatua toimitettua asiansa -seksin jälkeen- tämä avasi oven kavereilleen. Tilanteen jälkeen tytön itsetunto oli murrettu, -jengi omisti nyt hänet. Sen jälkeen häneltä vaadittiin seksuaalisia palveluksia aina kun hänet tavattiin, missä tahansa.
Usein systeemiin ”sisään-nussiminen” tapahtuu kotibileissä. Lainopillinen sana tähän tilanteeseen on joukkoraiskaus. Jengi, tai poikaystävä, alkaa toisinaan myydä tyttöä maksaville asiakkaille tämän jälkeen. Myös jengin sisäiset velanmaksut yms. hoidellaan tyttöä lainaamalla, -vielä kun tämä kuvittelee olevansa jonkun tyttöystävä.
SVT Nyheterin (linkit alempana) haastattelema Charlotta von Mentzer työskentelee Göteborgissa seksuaalilääketieteellissä yksikössä, SMC-Pilenissä, kätilönä, terapeuttina ja tutkijana. Mentzerin potilaina on ollut noin viisikymmentä tyttöä, joiden sairastumisen taustalla on em. kokemuksia. (Kuinka monta 50:ssä on liikaa?) Göteborg voidaan asukasluvultaan rinnastaa pääkaupunkiseutuun.
– Jotkut (terapiapotilaista) olivat rakastuneet, ja poikaystävänsä houkuttelivat heidät jengiin, Charlotta von Mentzer kertoi SVT Nyheterille.
”Poikaystävän” bileissä tapahtuneet joukkoraiskaukset videoidaan usein, -sekä tytön itsetunnon lopulliseksi murtamiseksi, että hänen kiristämiseksi pysymään uudessa roolissaan. -Yleistyvä nettikiusaaminen video-leikkeillä -mikä on havaittu Suomessakin- on jossakin yhteydessä tähän ilmiöön.
Ruotsin Tasa-arvoviraston tutkija Sofie Kindahl vahvisti SVT:lle, että tyttöjen kierrätys jengeissä kuuluu kuvioon: ”He myyvät tytöt toisilleen seksuaalista toimintaa varten ja tarjoavat niitä kilpailevien jengien ihmisille tai velkojen maksamiseen.” Kindalin loppuraportti julkistettiin maanantaina.
Tutkija on huolestunut groomaamis- ja hyväksikäyttö-ongelman jäämisesta viranomaisilta näkymättömiin: Viidennes Ruotsin kunnista ilmoitti v.2023 Tasa-arvovirastolle, ettei heidän alueellaan ole koskaan ollut nuorten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia. Kindahl on erimieltä:
– Ei siksi, ettei niitä ole olemassa, vaan koska (kunnilla) ei ole tietoa ja menetelmiä niiden löytämiseen, Sofie Kindahl sanoi SVT:lle.
Näin siis Ruotsissa. -Verrokkina voisi tarkastella suomalaista julkista keskustelua jengiytymis-ongelmasta: Ensin jengien olemassaolo kiellettiin, kun jengien tekoset tulivat uutisiin, sanonta oli ”löyhä kaveripiiri”, -ja koko ajan syyllistettiin ja leimattiin ne jotka aiheesta yrittivät puhua.
Luettavaa:
- SVT Nyheter 19.03. 2024,
- SVT Nyheter 18.03. 2024,