Vuonna 2023 laittomien kryptovaluuttasiirtojen arvo oli 24,2 miljardiin dollaria, ja laittoman toiminnan kokonais-osuus kaikista krypto-transaktioista laski 0,34 prosenttiin, kun se vuonna 2022 oli 0,42 prosenttia, kertoo amerikkalainen analyysiyrityksen raportti.
Chainalysis-yrityksen tammikuussa julkaistu ”2024 Crypto Crime Report” -raportti kertoo, että vuonna 2023 siirrettiin 24,2 miljardia dollaria laitonta varallisuutta kryptovaluuttana. Luku on pienentynyt edellisvuodesta, toteaa raportti. Aiempaa suurempi osa varansiirroista liittyi pakotteiden välttelyyn, tai terrorismin rahoitukseen.
Raportin mukaan sanktioiden kohteena olevat tahot ja terrorismin rahoittajat luottavat yhä kryptovaluuttoihin rahansiirroissaan. Pohjoiskorealaiset hakkerointiryhmät ovat myös aktiivisia tällä sektorilla. Laittomista rahansiirroista yhä suurempi osuus liittyy eri syistä sanktioiden kohteeksi joutuneiden -kuten Venäjän, Iranin ja Pohjois-Korean– toimijoiden rahaliikenteeseen. Pakotteiden kiertoon tai terrorismiin liittyvät rahansiirrot olivat vuonna 2023 noin 61,5 prosenttia laittomien transaktioiden kokonaismäärästä.
“Pakotteiden kohteena olevat toimijat ovat usein erillään kansainvälisistä vakiintuneista rahoitusjärjestelmistä, ja kryptosta voi tulla vaihtoehtoinen mekanismi varojen tallentamiseen, lähettämiseen ja vastaanottamiseen”, Chainalysisin pakotestrategian johtaja Andrew Fierman kertoi CNBC:lle torstaina (29.02.).
Rahanpesua kryptoilla
Krypto-sekoittaja Tornado Cash ja venäläinen kryptopörssi Garantex olivat keskeinen toimija laittomissa varansiirroissa vuonna 2023, kertoo raportti. Tornado Cash jäi kiinni ja sakotettiin elokuussa 2022 pohjoiskorealaisen hakkerointiorganisaation Lazarus Groupin varastaman krypton rahanpesusta. Garantex sai sanktiot huhtikuussa 2022 yhteyksistä mm. kiristysohjelmia käyttäviin verkkorikollisiin.
Suomessakin tuomittiin äskettäin eräs nettikiristäjä harvinaiseen laajalle ulottuneessa rikostapauksessa. Kryptosekoittimilla tarkoitetaan ohjelmistoja, jotka kätkevät niiden kautta lähetetyn digitaalisen omaisuuden historian ja alkuperän, -toimien näin kiristäjien, terroristien ja pakotteiden kiertäjien apuvälineenä.
Paitsi että laiton rahaliikenne kryptoina on kasvanut, myös vastatoimet ovat vilkastuneet. Yhdysvaltain ulkomaanvarainvalvontavirasto määräsi vuonna 2023 yhteensä 18 uutta sanktiota kryptotoimijoille, -mm. kryptolompakoille. Sanktioiden kohteista eräät löytyvät Kiinasta ja Latinalaisesta Amerikasta, -jälkimmäisillä yhteys fentanyylin valmistukseen ja myyntiin. Viisi uusista pakotteista kohdistui Pohjois-Koreaa koskevien pakotteiden rikkomiseen.
Suurin laittomien kryptosiirtojen vastaanottaja Iran
Vuoden 2023 suurin krypto-varainsiirtojen vastaanottaja oli bitcoin-sekoitin Sinbad.io, joka suljettiin marraskuussa 2023. Sinbad oli vastaanottanut 665,4 miljoonaa dollaria kryptoina Lazarus Groupilta. Suurin laittomien varojen vastaanottaja pakotteiden kohteista oli Iran, raportoi Chainalysis.
Terrorismin rahoituksen jäljille päästään
Chainalysisin mukaan kryptovaluutta ei ole käyttäjälle turvallinen väline terrorismin rahoittamiseen, koska rahansiirtojen ketju mahdollistaa varojen jäljittämisen sellaisella tarkkuudella, jota perinteisessä rahansiirrossa ei tyypillisesti ole saatavilla. -Pakotteiden välttelijöiden osuus laittomissa krypto-varainsiirroissa onkin jo ylittänyt terrorismin rahoituksen osuuden.
“Kryptovaluutan läpinäkyvä luonne yhdistettynä blockchain-analytiikkaan tarjoaa korvaamattoman rikosteknisen työkalun, joka antaa hallituksille mahdollisuuden tunnistaa, jäljittää ja häiritä varojen kulkua – mikä ei ole mahdollista muilla arvonsiirron muodoilla, erityisesti käteisellä”, kertoi Fierman CNBC:lle (29.02.).
Terroristijärjestöt yrittävät edelleen -tiukentuneesta kontrollista huolimatta- hyödyntää kryptovaluuttoja rahoituksensa hankkimisessa ja varainsiirroissaan. Ne käyttävät tarjolla olevia kryptopörssien ja palveluntarjoajien verkostoja, häivyttääkseen näkyvistä rahaliikenteensä. Tässä yhteydessä muistutamme, että perinteiden Lähi-Idän pankkijärjestelmän ulkopuolella toimiva Hawala-systeemi on yhä terroristien käytössä, -mm. Suomesta Somaliaan suuntautuvissa varainsiirroissa, joita ottaa vastaan mm. al-Saahab.
Vuoden 2023 menestyksiä terroristirahoituksen torjunnassa oli Israelin kansallisen terrorismirahoituksenvastaisen viraston kaappaus kesäkuussa: Israelilaiset sieppasivat 1,7 miljoonan dollarin arvosta Hizbollahin ja Iranin Quds Forcen rahoitukseen liittyvää kryptovaluuttaa syyrialaisen Tawfiq Muhammad Said Al-Law -nimisen välittäjän hallusta.
Al-Law’s käytti laillisia pörssejä ja laajaa kryptolompakkojen verkostoa kryptovaluuttatransaktioissa rakentaakseen terroristijärjestö-Hizbollahille kryptovaluuttarahoitusinfrastruktuuria. Al-Lawin hallinnoimissa varainsiirroissa liikkui miljoonista yli miljardiin dollariin kryptovaluuttana jopa kymmeninä tuhansina siirtoina.
Lokakuun -23 joukkomurhat Negevissä Israelissa rahoitettiin kryptoilla
Muutkin terroristiryhmät, ISIS ja Hayat Tahrir Al-Sham (al-Qaeda), ja näihin yhdistettävissä olevat henkilöt, ovat edelleen mukana kryptovaluuttojen maailmassa, siirrellen varoja ja hankkien rahoitusta rikolliseen toimintaansa. Toimet näiden varojen jäljittämiseksi ja takavarikoimiseksi kehittyvät kuitenkin yhä tehokkaammiksi: Hamasin sotilassiipi, Al-Qassam Brigades, ilmoitti viime vuonna lopettavansa kryptolahjoitusten vastaanottamisen lahjoittajiin kohdistuvan jäljittämisriskin vuoksi. Hamas oli valitettavasti ehtinyt vastaanottaa suuria summia kryptovaluutoissa juuri ennen Israeliin kohdistamaansa brutaalia hyökkäystä 7. lokakuuta viime vuoden syksyllä.
Terroristien ’joukkorahoitus’, tapahtui se Hawala-rahansiirtoja käyttämällä -keskiaikaiseen tapaan- tai 2000-luvun bittivaluutoilla, on siis myötärikollisuutta ja osallisuutta veriseen terrorismiin, kuten yksityinen tutkimuslaitos edellä osoitti.
Luettavaa:
- Chainanalysis 18.01. 2024,
- Yhdysvaltain kongressi 27.11. 2023: Terrorist Financing: Hamas and Cryptocurrency Fundraising,
- CNBC.com 29.02. 2024,
eli pitäisi kieltää kaikki käteinen ja btc ja korvata ne keskuspankkien ja turvallisuuspalveluiden seuraamalla bittirahalla?
Seuraus olisi vähintään kaiken ja minkäänlaisen vapaudesta nauttiminen tässä maassa ja maailmassa kun joku sekopäinen kansanedustaja tai kyttä katsoisi että olet ostanut puukon/sahan/tms rautakaupasta, laitetaampas tili kiinni kunnes todistat syyttömyytesi mihinkään.
Tai sitten tilit kiinni koska poliittinen mielipide on väärä tai muuta kivaa ehkäpä väärän mielipiteen ilmaiseminen verkossa johtaisi yhteiskunnasta ulos sulkemiseen.