:Malediivien vasta valittu presidentti vaatii Intian 88 sotilasta vetäytymään saarivaltiostaan. Presidentti vieraili äskettäin Kiinassa, ja on tunnetusti sinnepäin kallellaan.
Presidentti Mohamed Muizzu vaatii Intiaa vetämään sotilaanta -kaikki 88- Malediivien saarivaltiosta maaliskuun puoliväliin mennessä. Intialaisia sotilaita on ollut Malediiveilla vuodesta 2010, tehtävänä malediivilaisten joukkojen koulutus taistelu- ja tiedustelutaidoissa. Valtioiden kahdenvälisen sopimuksen mukaisesti saarille sijoitetut intialaiset tarjoavat myös apua humanitaarisessa ja lääketieteellisissä asioissa, ja syrjäisten saarten asukkaiden evakuoinneissa luonnononnettomuus-tilanteissa.
Malediivien kahden puolueen koalitiohallitus noudattaa tällä hetkellä Kiina-myönteistä politiikkaa poistaakseen Intian vaikutuksen. Syyskuussa presidentiksi valittu Muizzu tunnetaan kiinamielisenä, ja Intian vastustaminen oli osa hänen kampanjointiaan.
Muizzun hallitus vaati joulukuussa Intian joukkoja vetäytymään saarilta. Intian sotilaalliseksi läsnäoloksi selitetään mm. Intian helikopteri-lahjoitus Malediiveille pelastusoperaatioita varten. Helmikuussa 2021 allekirjoitetun UTF Harbor Project -sopimuksen mukaan Intian oli määrä kehittää ja ylläpitää satamaa ja telakkaa Uthuru Thilafalhussa lähellä Malediivien pääkaupunkia Malé:a. Muizzun puoluelaiset tulkitsevat tämän laivastotukikohdaksi.
Malediivit strategisen laivareitin varrella
Presidentti Muizzun Pekingin-vierailulla oli puhetta strategisesta yhteistyökumppanuudesta, mikä on hyvin pahaenteistä, jos pienen valtion vuodekumppania on kommunistinen Kiina. -Siinä voi mennä muutakin, kuin poliittisen impeys. Kiina on tarjonnut itseään mm. Tyynenmeren saarivaltioille samoin sanankääntein.
Marschall-saaret mm. kuitenkin torjuivat kosiskelun, eivätkä Kiinan lentotukialukset pääse käyttämään Majuron atollin erinomaista laguunia sotasatamanaan. Kun isommalla merellä ei ”strateginen kumppanuus” syttynyt, Peking yrittää toisaalla.
Malediiveilla on strateginen asema Intian valtamerellä, yhdellä vilkkaimmista merikaupan valtateistä. Jopa 80 prosenttia Kiinan öljyntuonnista kulkee saarten sivuitse, -ja Euroopan ja Kaukoidän välinen konttiliikenne.
Muizzun Pekingin-vierailun aikana Malediivit ja Kiina allekirjoittivat 20 sopimusta, mm. kehitysprojekteista. Kiina näyttää noudattavan köyhissä maissa noudattamaansa taktiikkaa ostaa hallituksia rahoilla, joita se saa vihreän energiapolitiikan Kiinaan ajaman teollisuuden vientituotteista. Monen Afrikan maan ”johtajapaviaanit” ovat jo Pekingin taskussa.
Perinteisten teollisuusmaiden, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, tuotteet eivät kykene hintakilpailuun kommunistisen (=ei ay-liikettä minkäänlaista!) uiguuri-orjia ja kivihiilienergiaa käyttävän Kiinan tuotteiden kanssa, -vaikka nämä olisivatkin ”kiinanlaatua”.
”Vihreä siirtymä” on jo sulkenut tehtaita sivistysmaissa, ja levittää Pekingin vaikutusvaltaa köyhässä etelässä. (Mitäs me saastuttavilla ja meluisilla tehtailla, -otetaan velkaa ja eletään kuin heinäsirkat.)
Intian ulkoministeriö ei ole vielä kommentoinut Malen vaatimusta joukkojen vetämisestä, mutta entinen ulkoministeri Shashi Tharoor on varoittanut Kiinan puuhailusta Malediiveilla.
”Ei ole epäilystäkään siitä, että Kiina on yrittänyt laajentaa vaikutusvaltaansa kaikkialla ympärillämme. Heillä on ollut yhä enemmän vaikutusvaltaa kaikissa naapurimaissamme, kaikissa poikkeuksetta”, sanoi entinen ministeri.
Intian pohjoisrajalla Kiina käyttää säännöllisesti sotilaallista voimaansa, anastaen vaivihkaa aluetta. Tänään maiden välisellä todellisella valvontalinjalla (LAC) ja Itä-Ladakhissa olevan Intian armeijan komentaja kenraali Manoj Pande antoi tilannekatsauksen lehdelle.
Intia näyttää siis olevan joutumassa ikäänkuin saarretuksi BRICS-kumppaninsa kommunistisen Kiinan taholta.
Malediiveillekin on rantautunut poliittinen islamismi, ja muslimifanaatikot ovat mm. hyökänneet Malediivien museoon tuhoamaan saarten islamia edeltäneiden kulttuurien esineitä. Malediiveilla onkin erittäin mielenkiintoinen omaperäinen historia, -mm. yhteys Indus-kulttuuriin.
China has more money than India. If someone wants to sell themselves to China, we can't stop them (Not you Newsclick, you are under Indian laws). If some Islamists in Maldives feel good about "hurting Kafir India" by selling Maldives to Kafir China, then the only party that loses… pic.twitter.com/FLLwSIGuCE
— Eminent Intellectual (@total_woke_) January 15, 2024
Mielipidekirjoittaja sanoo: ”Kiinalla on enemmän rahaa kuin Intialla. Jos joku haluaa myydä itsensä Kiinalle, emme voi estää häntä. Jos jotkut Malediivien islamistit tuntevat olonsa hyväksi ”satuttaakseen Kafir Intiaa” myymällä Malediivit Kafir-Kiinalle, niin ainoa osapuoli, joka häviää jotain, on Malediivit. Heidän itsenäisyytensä. Klovnit!”
Luettavaa:
- NDTV 15.01. 2024,
- The Hindustan Times 15.01. 2024, Intian ja Kiinan rajan tilanteesta,
- Kirja: Thor Heyerdahl, Malediivien mysteeri,
samalla tavalla sionisti jenkit pelleilee kun koskiskelee natolla, ei nato mikään puolustusliitto ole, jenkit ihan samanlaisia ”kinuskeja” jollei pahempiakin, röyhkeyttä on ainaskii…