Toukokuussa 2023 auennut Ruokaviraston koirarekisteri ei saanut koiranomistajia kovin innokkasti liikkeelle. Kaikkiaan Suomessa arvioidaan olevan yli 800 000 koiraa. Nämä kaikki koirat piti saada rekisteröityä uuteen Ruokaviraston ylläpitämään viranomaisrekisteriin. Vuoden loppuun mennessä koiria oli rekisteriin ilmoitettu kuitenkin vain 238 665 koiraa.

Koirien ilmoittaminen on kuitenkin loppuvuoden aikana jatkunut nousujohteisesti ja vuoden viimeisenä päivänä koiria ilmoitettiinkin 23241 koiraa ja nyt vuoden alussakin koiria on ilmoitettu tuhansia.

Eniten vastustusta uusi rekisteri herätti rotukoirien omistajissa, jotka kokivat, että koska heidän koiransa on jo rekisteröity kennelliittoon, niin sen rekisteröiminen uudelleen toiseen rekisteriin on turhaa.

Koiran rekisteröinti Ruokaviraston rekisteriin edellyttää, että koiralla on mikrosiru. Rotukoiran rekisteröinti uuteen rekisteriin onkin siis ollut yksinkertaista ja onnistuu muutamassa minuutissa ja maksaa 10 €.
Monelta sekarotuiselta koiralta uupuu mikrosiru, jonka vuoksi niiden rekisteröinti on saattanut jäädä hoitamatta. Koiran sirutus ei kuitenkaan ole kallista ja se on helppo hoitaa samalla kertaa, kun koira käy eläinlääkärillä muutoinkin, vaikka rokotettavana.

Rekisterin avulla pystytään seuraamaan kenen ihmisen ”kautta kulkee” paljon koiria. Joko pentuja tai tuontikoiria.
Mikäli koiraa ei ole merkitty rekisteriin, voi sen omistaja saada sakot. Tämä koskee siis myös Kennellittoon rekisteröityjä rotukoiria. Rekisteröintiä suurempia sanktioita on luvassa mikäli koiralta puuttuu kokonaan tunnistesiru.

One thought on “Koiranomistajat eivät innostuneet uudesta rekisteristä”
  1. Byrokratia on totalitaarista valtaa ja tulee veronmaksajille kalliiksi.
    Miksi mieletöntä aatetta suositaan? Aate lisää poliittista valtaa ja sen työntekijöitä, jotka kannattavat poliittisen vallan lisäämistä. Lopulta aate johtaa valtion luhistumiseen ja sotimiseen, sen historia on osoittanut jo monta kertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *