Venäjän valtiollisen propagandan sisäsiisteille lukijoille suunnattu väline kirjoittaa tänään kansainvälisen jännityksen polttopisteen siirtymisestä Itämerelle. Tarkastelemme.
(Kuvassa Ruotsinsalmen meritaistelua v.1790.)
Venäjä ei tukeudu länsimaihin kohdistamassaan mielipidesodassa vain ”VMP-lehti” -tasoiseen räyhäämiseen ja epäuskottaviin dosentteihin, vaan yrittää tarjota myös älyllisempää materiaalia. Yhteistä molemmille propagandan haaroille on lähihistorian vääristely, ja Venäjän naapurimaiden syyllistäminen niistä toimista, joihin nämä ovat ryhtyneet Venäjän aggressiivisuuden kasvaessa..
Liittoutumattomuuden positiivinen potentiaali on käytetty
”Venäjällä ei ole niin vakavia ristiriitoja Ruotsin ja Suomen kanssa kuin Ukrainan kanssa, mutta niiden liittoutumattomuuden positiivinen potentiaali on nyt käytetty. Siksi nykyinen vastakkainasettelu Venäjän ja lännen välillä ilmenee yhä avoimemmin. Venäjä ja muut Itämeren alueen maat ottavat erilaisia, jopa täysin vastakkaisia kantoja suurissa kansainvälisissä kysymyksissä. Tämä on erityisen ilmeistä Ukrainan tapahtumien yhteydessä, sillä Ukraina saa niiltä huomattavaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista tukea”, kirjoitti tänään Reseau International.
Lehden kirjoittajatiimi pyrkii rakentamaan kuvan auvoisesta ”puolueettomuudesta” yms. Vain (valheellinen) ”luottamus” jää mainitsematta. Suomi ja Venäjän edeltäjävaltio Neuvostoliitto eivät v.1944-1991 olleet suinkaan riidattomissa ja auvoisissa väleissä noina vuosikymmeninä:
- Neuvostoliitto painosti Suomea kaikki nämä vuodet, aiheutti hallitusten kaatumisia ulkopoliittisista syistä,
- Esti tänään suurimman (eduskuntavaali-kannatuksen mukaan) puolueen Kokoomuksen pääsyn mihinkään hallitukseen lähes sukupolven ajan,
- yritti ainakin kolme kertaa muuttaa Suomen poliittisen järjestelmän, ja
- vain presidentti Urho Kekkosen sinnikkyys säilytti Suomella puolueettomuuden. -UKK onnistui myös avaamaan Suomelle tien läntiseen talousintegraatioon (EEC-sopimus).
Lehti unohtaa tämän kaiken, ja näkee suomalais-venäläisten suhteiden huonontumisen yksinomaan suomalaisten syynä. Sen perään lehti itkee pakotteista.
Raja on kiinni, -niin kenen syystä?
”Venäjän ja Suomen välinen raja, jolle on aina ollut ominaista sujuva toiminta ja hyvä tahto, on nyt käytännössä kiinni”, toteaa RI.
Tuleehan sieltä se ”luottamuskin”: ”Jos aiemmin sille (rajalle) oli ominaista hyväntahtoisuus ja tietty luottamus, niin nyt sitä hallitsee epäluulo ja jopa vihamielisyys.”
Ukrainan sotilaallinen konflikti vaikuttaa suoraan Itämeren alueeseen
Johdannon jälkeen kirjoittajat lähenevät varsinaista asiaansa:
”On pidettävä mielessä, että jos Ukrainan sotilaallinen konfliktialue voimistuu ja laajenee, se voi vaikuttaa suoraan Itämeren alueeseen.”
Siinä se tuli sanotuksi, mutta -huomatkaa- tämä on vasta alkulämmittelyä. Venäjän, kuten kaikkien muidenkin poliittisesti toimivien tahojen, tulevista siirroista voi saada ennakkovaroituksen seuraamalla heidän propagandistiensa esityksiä. Venäjän propagandalla -myös Suomessa- on havaintojen mukaan ainakin toisinaan lyhyt komentoketju: Useissa tapauksissa (muodollisesti riippumattomien) some-kirjoittajien kuoro on seurannut reaaliajassa Petskovin tai Zakharovan julkituloja, -parisen kertaa ehtineet edellekin. Keskusjohtoisuus oli jo viime vuosisadalla ’neuvostojärjestelmälle niin ominaista’.
Reseau Internationalin kaltaisiin professionaalisesti hoidettuihin julkaisuihin tämä pätee vielä varmennin. Kun neuvosto… -eikun Venäjän- propaganda avaa jonkin aiheen, se ei jää useinkaan siihen.
Venäjän taholta on odotettavissa siirtoja Itämeren tilanteen kiristämiseksi lähikuukausina, -ja viikkoina.
Luettavaa:
- Reseau International 14.12. 2023 (ranskankielinen, venäläismielinen)