Marxilaisjohtoinen Venezuela järjestää sunnuntaina kansanäänestyksen -omille kansalaisilleen- aiheesta, kuka omistaa naapurimaan Guyanan maakunnan, josta on löydetty lupaavia öljykenttiä.

Kiistan kohde on Guyanaan kuuluva Essequibon alue, -puolet koko valtiosta- jossa ainakin ExxonMobil jo toimii öljyesiintymiä poraten. 

Haagissa sijaitseva kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) päätti määräsi perjantaina (01. joulukuuta), että Venezuelan on pidättäydyttävä kaikista toimista, jotka vaarantavat Guyanan status quon. ICJ päätti huhtikuussa 2023 olevansa toimivaltainen po. asiassa. Syyskuussa 2023 Venezuelan kansalliskokous (=madurolainen varjoparlamentti) päätti kansanäänestyksestä, jossa venezuelalaisilta kysytään, kuuluuko osa naapurivaltiota Venezuelalle.

ICJ:n päätös oli vastaus Guyanan kanteeseen, joka kohdistui Venezuelan aikeeseen järjestää -omassa maassaan, omille äänestäjilleen- kansanäänestys, jossa päätetään kenelle puolet naapurimaasta kuuluu. Äänestyspäivä olisi sunnuntai (03.12.) ja Venezuelassa vallitsee jo yleinen hurlumhei asian ympärillä.

Guyana on entinen brittien siirtomaa, jonka raja Venezuelaan nähden vahvistettiin viimeksi vuonna 1962, -tukeutuen välimiesoikeuden päätökseen vuodelta 1899.

Venezuelan kyseenalaistetun presidentin, Nicolas Maduron, hallinnon keksimä neuvoa-antava kansanäänestys kysyy venezuelalaisilta äänestäjiltä:

  • Hylätäänkö vuoden 1899 päätös,
  • Pitäisikö Caracas hylätä ICJ:n lainkäyttövalta kiistassa, ja
  • myönnetäänkö Venezuelan kansalaisuus uuden ”Guyana Esequiban osavaltion” asukkaille, jotka tällä hetkellä ovat Guyanan kansalaisia.

Monikansallinen ExxonMobil on etsinyt öljyä Guyanassa, ja v.2015 osui rikkaisiin esiintymiin. Sen jälkeen on löytynyt 46 öljykenttää, viimeisin lokakuussa 2023 juurikin Maduron tavoittelemalta Essequibon alueelta.

Venezuelan epäillään valmistelevan sotilaallisia toimia: Epäilyttävä lentokenttä on rakennettu lokakuussa 2023 lähelle kiistellyn alueen rajaa, toki Venezuelan puolelle. Guyana on syyttänyt Venezuelaa sotilaallisiin toimiin valmistautumisesta.

Maduron aikana Venezuela on lähentynyt kommunistista Kiinaa, Venäjää ja pappishallituksen johtamaa islamistista Irania. Iranin kanssa on öljy-yhteistyötä, kiinalaisia sotilaita on ollut tilapäisesti Venezuelassa, ja oppositio on väittänyt, että Venezuelan valtionpankin kultavaranto on kuljetettu tietyllä rahtilennolla Venäjälle.

Yhdysvallat ja Latinaisen Amerikan valtioiden järjestö ovat ilmaisseet tukensa Guayanalle.  Jännä spektaakkeli luvassa.

https://twitter.com/MatteoPugliese/status/1730913231282073741

Luettavaa:

2 thoughts on “Uutta kriisiä pukkaa: Venezuela vastaan Guayana”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *