Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas nimitti päättyvällä viikolla uuden hallituksen, helmikuussa eronneen tilalle, mutta uusi pääministeri ei kelpaa Gazan kaistalla valtaa pitävälle Hamasille. Hamas syyttää Abbasia jonkin sopimuksen ohittamisesta.

Gazassa isännöivä terroristinen Hamas-järjestö esitti perjantaina (15.03.) kritiikkiä Palestiinan presidentin Mahmud Abbasin ”yksipuolista” päätöstä kohtaan. Abbas oli nimennyt palestiinalaishallinnon pääministeriksi vanhan tukijansa Mohammad Mustafan, entisen pääministerin Mohammed Shtayyehin erottua hallituksensa kanssa helmikuussa. Shtayyehin hallitus oli jatkanut Abbasin pyynnöstä toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen asti.

Hamas väittää, että päätös uuden hallituksen nimittämisestä tehtiin kuulematta muita palestiinalaisia osapuolia, Hamasia ja Palestiinan islamilaista jihadia. -Mainitut olivat 7- lokakuuta 2023 Israeliin hyökkäämisen toimijat. Hyökkäyksen seurauksena israelilaiset ovat nyt Gazassa, ja tekevät pahaa jälkeä sekä Hamasin sotureista ja jihadisteista, että paikallisesta infrasta. -Sellaista sattuu.

Maailmalla ollaan hyvin huolestuneita Gazan tilanteen jatkumisesta, -riskeineen koko Lähi-Idän leimahtamisesta- ja mm. YK, Yhdysvallat, Egypti, Qatar, EU ja arabimaat ovat ponnistelleet jonkin ratkaisun löytämiseksi. Palestiinalaishallinto Ramallahissa, presidentti Abbas ja hallitus, on erittäin tarpeellinen näissä rauhansuunnitelmissa. Abbasilta onkin odotettu uuden pääministerin nimittämistä. Ramallahissa istuvaa hallitusta dominoi al-Fatah-liike, jonka Hamas karkoitti v.2007 Gazasta väkivaltaisesti.

Hamas osoitti siis tyytymättömyytensä Abbasin pääministeri-nimitykseen, väittäen sen rikkovan jotain sopimusta:

”Yksittäisten päätösten tekeminen ja pinnallisten ja tyhjien askeleiden tekeminen, kuten uuden hallituksen muodostaminen ilman kansallista yksimielisyyttä, vain vahvistaa yksipuolisuuden politiikkaa ja syventää jakautumista.”

Abbasin Fatah-liike osallistui äskettäin (09.03.) -Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin ohella- johonkin Moskovassa pidettyyn kokoukseen, jolla kertoman mukaan oli tarkoituksena ”lopettaa palestiinalaisten pitkään jatkunut jakautuminen”, ja kokouksessa sovittiin ilmeisesti jotakin?. Abbas olisi siis toiminut omavaltaisesti uuden hallituksen nimittämisessä.

Venäjä FM (Sergei) Lavrov: ”Meillä oli tapaaminen Moskovassa kaikkien palestiinalaisten ryhmittymien edustajien kanssa… mitä teemme, on Palestiinan yhtenäisyyden palauttaminen. Jako palestiinalaisten välillä, Fatahin ja Hamasin välillä, Länsirannan ja Gazan välillä heikentää heidän asemaansa …”

Moskova onkin mielenkiintoinen paikka etsiä palestiinalaisten sisäistä yhtenäisyyttä. Hamasin johtajat eivät olleet kaupungissa ensimmäistä kertaa.

Mohammad Mustafa olisi sopiva henkilö johtamaan palestiinalaishallitusta mahdollisen sodan-päättävän sopimuksen jälkeen: Hän ei olisi ensimmäistä kertaa asialla. Hän oli järjestämässä Gazan jälleenrakentamista jo aikaisemman palestiinalais-israelilaisen konfliktin jälkeen. Ramallahissa Länsirannalla istuvan Palestiinan hallituksen vastuullinen rooli sodanjälkeisessä Gazassa olisi myös yhdenmukainen ns. kahden valtion mallin (Israel, Palestiina) kanssa, jota useimmat ulkovallat ja kansainvälinen yhteisö tukevat.

Kahden valtion malliin kohdistuu rankkaa vastustusta Jerusalemissa, mutta ei näemmä yhtään vähempää Hamasin johtajistossa. 

Luettavaa:

Palestiinalais-hallitus vaatii: Hamasin on luovutettava Gaza

Neljän arabimaan ulkoministerit Riadissa torstaina: Aselepo Gazaan, ja ’kahden valtion malli’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *